ESP ialah protein. Kenapa protein penting?
Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita
terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot,
organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan
sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang
membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan
fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan
yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru. Menggantikan tisu-tisu yang
rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
- merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian,
- Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif
- shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenalai sebagai Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada perubahan genetik daripada benih sehingga penyimpanannya anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramua-ramuan semulajadi dan berkualiti.
- Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna.
- Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.
- tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
Kelebihan ESP
- Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri,
- Bantu hilangkan parut jerawat di muka,
- Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih,
- Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
- Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
- ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
- ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.
7 KRITERIA PEMILIHAN SOYA YANG BAIK
1.Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam
secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara
cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and
herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
2.Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
~Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan
(ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
3.Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
~ Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk
menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential
amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many
important body functions are delayed or stopped.
4.Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
~ Alcohol tu haram yelah satu hal gak
..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan
isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk
mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm
penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
5.Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan-
~Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a
brand that uses an extracting process that removes this substance, yet
keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF
AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
6.Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-
~ Amino acids sangat sensitive dengan suhu yg panas.. In some studies, cooking
protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and
hormones, or other body tissue development can be the result
7.Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur calcium..kenapa?
~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan
boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium
yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak
menambah cukup kalsium
Kredit To : Syokcariduit
****************************************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.
H/P: 019-3131 395 atau
Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim
No comments:
Post a Comment