Saturday, 22 February 2014

Gout Menyerang! - Shaklee dan Gout

    Gout adalah sejenis penyakit di mana terdapat asid urik yg berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan yg berasal dari sejenis protein yg dipanggil purin. Secara semulajadi asid urik akan larut dalam darah. Bahan kumuhan ini sepatutnya keluar dari badan kita melalui air kencing. Apa yang terjadi kepada pesakit gout ialah asid urik ini tidak keluar melalui air kencing, tetapi berkumpul secara berlebihan di dalam sendi dimana ia membentuk "jarum kristal" dan menyebabkan rasa sakit pada sendi.      Lazimnya gout menyerang ibu kaki dimana ia menajdi merah, panas, bengkak dan rasa sakit. Gout juga boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari. Pengumpulan asid urik ini boleh dilihat melalui kulit akibat pembentukan benjolan kecil yang dipanggil ‘tophi’.
      Rawatan awal utk pesakit gout adalah ubatan yg bersifat *anti-imflammatory*seperti "colchicine, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), atau intraarticular glucocorticoids", di mana ia berfungsi untuk *mengurangkan keradangan sendi*.
     Rawatan utama pesakit gout adalah sejenis dadah *allopurinol* (xanthine oxidase inhibitor) di mana ia bertindak*mengurangkan pengahasilan asid urik* dan*meningkatkan pengeluaran asid urik* melalui air kencing
    Untuk jangkamasa panjang pula, pesakit gout juga dinasihatkan utk mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin seperti organ dalaman (hati, paru2, otak), makanan bercengkerang (kerang, udang, ketam), ikan bilis, ikan kembung dan sardin.
    Pengambilan cecair yg banyak seperti air kosong juga amatlah digalakkan dimana ianya dapat mencairkan dan membantu proses penyingkiran asid urik dari badan
Shaklee juga mempunyai alternatif di samping ubat-ubatan yang disarankan oleh pakar perubatan. Pesakit gout disarankan mengambil suplemen-suplemen berikut:
 
 Alfalfa
 - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.
 Performance drink
- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.
 OmegaGuard

- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.


Kredit To : Dahlia

****************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau
Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim No comments:

Post a Comment

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...