Tuesday, 27 May 2014

Sakit Tumit, Mata, Sendi Dan Kulit - Dapatkan Segera Hot Selling Produk Ini

Sakit Tumit, Mata, Sendi dan Kulit | Dapatkan segera Hot Selling Produks berikut | Hari ini saya nak bercerita tentang beberapa produk supplement kesihatan yang akan sentiasa habis (Sold Out) cepat dalam masa yang singkat bila ia dipasarkan. 

Hot Selling Produks | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Di antaranya adalah :

Biskut Oat - Berintikan Besi

Biskut Oat | Berintikan Besi | Selepas negara dikejutkan dengan DNA Khinzir yang dikesan dalam coklat Cadbury kini timbul pula biskut oat "berintikan" besi bukan mengandungi zat besi tau...


Biskut Oat | Besi | Hak Pengguna | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Saat Anak-Anak Membuat Perkara Yang Tidak Berkenan Di Hati Kita

Saat anak-anak membuat perkara yang tidak berkenan di hati kita |Pandanglah mereka dengan rasa sayang. Syukur Allah beri kita anak. Sakit sangat untuk dapat anak seorang. Ramai orang yang Allah sayang diuji tanpa anak...

Tidak Berkenan Di Hati | Anak-Anak | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
 Permata Hatiku

Ingatlah satu masa nanti anak-anak itu tiada dirumah dan pasti kita akan berpisah dengannya walaupun masih hidup lagi.

Monday, 26 May 2014

Terkini!!! Anggota PDRM Maut

Polis Maut | Tragedi | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Parit Buntar: Seorang anggota polis maut manakala seorang lagi parah selepas dirempuh penjenayah yang menaiki sebuah kereta dalam kejadian di sini, jam 1 petang tadi.

Sumber polis berkata, kejadian berlaku selepas dua anggota polis unit rondaan bermotor (URB) yang menerima maklumat bertindak mengejar suspek yang baru melakukan samun di kawasan berhampiran.

"Anggota yang mengejar sebuah Toyota Wish yang dinaiki suspek bagaimanapun tiba-tiba dilanggar dari arah belakang oleh sebuah kereta lain yang dipercayai dinaiki rakan suspek sehingga menyebabkan mangsa tercampak kira-kira 50 meter ke tepi jalan.

"Anggota yang dipercayai bertugas Di Balai Polis Kuala Kurau di sini, dikenali sebagai mohd Azuan, 24 tahun maut ditempat kejadian akibat cedera parah di anggota badan.

"Sementara rakan setugasnya parah dibawa ke Hospital Parit Buntar untuk menjalani rawatan," katanya.

Menurutnya, gerakan mengesan suspek bersama kenderaan terbabit sedang giat dijalankan.

Kali terakhir kenderaan suspek dilihat menghala ke jalan Alor Pongsu. - See more at: http://kopilikat.blogspot.com/2014/05/anggota-polis-maut-di-rempuh-penjenayah.html#sthash.ka29V2X3.dpuf

Terkini!!! Anggota PDRM Maut  | Parit Buntar: Seorang anggota polis maut manakala seorang lagi parah selepas dirempuh penjenayah yang menaiki sebuah kereta dalam kejadian di sini, jam 1 petang tadi.

Coklat Cadbury Mengandungi DNA Khinzir

Coklat Cadbury Mengandungi DNA Khinzir | Minggu lepas kita di kejutkan dengan sebaran laporan makmal yang menunjukkan salah satu produk keluaran Cadbury mengandungi DNA Khinzir di dalamnya. So, semua orang menggesa Kementerian Kesihatan Malaysai dan JAKIM mengeluarkan kenyataan rasmi tentang perkara tersebut.

Cadbury | DNA Babi | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Laporan Makmal

Masalah Ibu Cepat Marah - Cara Mengatasinya

Masalah Ibu Cepat Marah | Cara Mengatasinya | Masalah ini adalah biasa berlaku dikalangan kita. Mungkin tidak berapa ketara pada Ibu yang mempunyai seorang anak kecil. Tapi jika kita sudah mempunyai mempunyai lebih dari seorang anak, pasti perkara ini sukar dielakkan.



Marilah kita bermuhasabah diri dang menjadikan tips di bawah ini sebagai panduan.

Friday, 23 May 2014

Guru Di Tumbuk Kerana Menegur Pelajar

Guru Di Tumbuk Kerana Menegur Pelajar | Dua keping foto sedang tersebar di laman Facebook menyaksikan wajah seorang lelaki yang berdarah di bahagian mulut dan bajunya serta seorang pelajar sekolah sedang berdiri berdekatan dengan pintu sebuah bilik.

Guru Di Tumbuk | Disiplin Pelajar | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Ketok Ketampi - Hukuman Yang Merangsang Minda

Ketok Ketampi | Hukuman Yang Merangsang Minda | Ingat tak dulu-dulu masa kita kecik.. kalau kita nakal je pasti kena ketok ketampi. Kalau kat sekolah plak, ini adalah antara denda yang famous selain dari berdiri atas kerusi dan rotan kan.. kan.. kan..

Ketok Ketampi | Denda | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Suara Ahli Syurga - Subhanallah

Assalamuaikum & Salam Sejahtera...

Suara Ahli Syurga | Subhanallah | Sempena hari Jumaat yang mulia ini, saya ingin berkongsi beberapa video anak-anak kecil yang boleh membaca Al-Quran dengan begitu baik dan mempersonakan mereka yang mendengarnya. Sesungguhnya mereka adalah ahli-ahli syurga yang memperdengarkan bacaan Al-Quran kepada kita semua.

Sesungguhnya bertuah Ibu Bapa yang memiliki anak-anak seperti mereka. Kerana mempunyai anak yang Soleh lebih berharga dari dunia dan seisinya.... Insya-Allah...

Thursday, 22 May 2014

Kereta Milik Penumpang MH370 Tersadai Di KLIA

Kereta Milik Penumpang MH370 Tersadai Di KLIA | Sudah hampir 3 bulan kehilangan pesawat MH370 berlaku. Dan sudah bermacam jenis teori timbul dari insiden ini. Tapi ianya tetap misteri dan nasib para krew serta penumpang pesawat tidak di ketahui. 

MH370 | Mystery | Shaklee | Sungai Buloh | Selangor


Sedikit demi sedikit rakyat Malaysia mula melupakannya tetapi bukan bagi mereka yang kehilangan yang tersayang. Semoga misteri kehilangan pesawat ini akan dirungkai tidak lama lagi.

Motivasi Diri - Adik Nik Damia Irsalina

Motivasi Diri | Adik Nik Damia Irsalina 

Motivasi Diri | Nik Damia | Nick Vujicic | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Nik Damia Bersama Ikon Beliau - Nick Vujicic


Saya pernah share satu entry dahulu tentang kehebatan dan semangat gigih yang ditunjukkan oleh adik Nik Damia dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah (Sila Klik Di Sini).

Bolehkah Kita Menandingi Haiwan Ini?

Bolehkah kita menandingi haiwan ini?
Jika kita melihat kucing di bawah ini pasti kita menyangkakan ianya kucing kurap yang kotor dan terbiar. Dan jika kucing ini masuk ke dalam rumah kita, pasti kita terus menghalaunya keluar dengan penyapu ataupun menjadi mangsa balingan selipar. :(


Haiwan Yang Hebat | Kasih Sayang | Tauladan | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Wednesday, 21 May 2014

Adakah Soya Anda Selamat?

Adakah Soya anda selamat? | Itulah persoalan yang sering timbul dalam benak pengguna yang bijak seperti kita. Hi! Hi! Hi... Kita sebagai mummy perlu memastikan makanan dan minuman yang kita sediakan untuk keluarga adalah yang terbaik.

Masalah Jerawat | Kulit Kusam | Susu Badan Kurang | ESP | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


So, untuk itu, saya nak sahre sebuah artikel yang menarik di bawah...

Kelajuan Membunuh?? Sebuah Pendedahan Yang Menggemparkan

Kelajuan Membunuh?? Sebuah Pendedahan Yang Menggemparkan

Tiap-tiap hari kita dihidangkan di dada akhbar atau di media sosial tentang kemalangan yang berlaku. Sudah tentu kemalangan yang melibatkan banyak nyawa atau yang melibatkan golongan selebriti / VVIP yang paling mendapat perhatian.

Hari ini saya ingin berkongsi tentang topik Ajal dan Maut. Bukan berhasrat untuk memberi tazkirah tapi ingin berkongsi video yang boleh membuka minda kita semua.Yang pastinya Ajal dan Maut adalah ketentuan yang telah ditetapkan oleh Illahi dan kita sebagai hamba tiada langsung pengetahuan mengenainya.

Umumnya, kelajuan memang boleh membawa maut. Ini boleh kita saksikan daripada video berikut :-

video
Kemalangan Dahsyat Di Arab Saudi

Tetapi, banyak juga kejadian kemalangan yang belaku ketika kenderaan bergerak dalam keadaan amat perlahan

video
 Kelajuan Yang Amat Minimum < 5 km/jam


video
 Nightmare Untuk Semua Ibubapa - Nauzubillahi Minzalik

Berikut pula klip video yang menunjukkan jika ajal belum sampai, kemalangan yang berlaku berkali-kali dalam jangka masa yang singkat pun belum tentu berakhir dengan kematian.

video


Kesimpulannya, sentiasalah berhati-hati dan berwaspada ketika memandu. Patuhilah segala undang-undang yang telah ditetapkan. Insya-Allah bilangan kemalangan di Malaysia boleh di kurangkan.

Wallahua'lam..

Rita Rudaini & Shaklee


Rita Rudaini | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Bila anda tengok gambar di atas pastinya anda semua terkejut bukan..?? Yes, itulah Rita Rudaini pelakon yg popular tuhh... Nak tahu tak kenapa..?? Sebab Rita pun belikan Mealshake untuk 2 orang heronya itu.. Terbaik kann?? heee

 Apalah sangat jika nak dibanding harga setin Meal Shake dengan harga kesihatan anak-anak kita.. Betul tak..?? Ade lagi ke ibu2 yg masih berkira-kira untuk laburkan yg terbaik buat si manja..?? Ermmm... No komen..

Siapa yang perlukan Meal Shakes ni...

♥ Kanak-kanak [terutama yang kurang selera makan, picky eater, sembelit, mudah selsema/demam, asthma, obesiti]

♥ Ibu mengandung – untuk kekal cergas dan bertenaga…

♥ Ibu yang menyusukan anak – mealshake membekalkan vitamin dan mineral penting yg diperlukan badan…

♥ Wanita yg idamkan kulit cantik.. glowing… dan berseri – mealshake mengandungi vitamin antioksidan (Vitamin A, C dan E)

♥ Anda yang sering skip sarapan - makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic, mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan serta  kaya dengan sumber kalsium dan protein..

♥ Pesakit yg baru lepas pembedahan – mengandungi zinc yg membantu dalam proses cepat baik luka pembedahan…

♥ Seisi keluarga – untuk kesihatan secara menyeluruh…


*******************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini , saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim 

Shaklee Meal Shake - Penyelesaian Masalah Kanak-Kanak Dan Dewasa

Set Kanak--Kanak | Meal Shakle | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
•    Sarapan segera yang berkhasiat
•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
•    Hidangan segera untuk para atlet
•    Kudapan menarik pada bila-bila masa
•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Siapa yang sesuai mengambil Mealshake Shaklee ini?

  • Bayi bermula 1 tahun ke atas – sebagai multivitamin utk membantu pembesaran yang sihat dan kuat.
  • Kanak-kanak yang selalu sembelit
  • Kanak-Kanak yang kurang selera makan
  • Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
  • Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
  • Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
  • Warga tua dan seisi keluarga


Kelebihan Meal Shakes Shaklee

  • membantu perkembangan minda dan IQ anak
  • menambah selera makan anak-anak
  • membantu masalah sembelit
  • mengatasi masalah selalu selsema dan asma
  • menambah berat badan bagi mereka yang terlampau kurus

****************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 (sms/Whatsapp) atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim

Tuesday, 20 May 2014

Resepi Cornflake Chocolate Mealshake Shaklee

Ada banyak cara mahu menikmati mealshake shaklee yang lazat selain untuk diminum. Anda juga boleh menyediakan menu kudapan berkhasiat untuk anak anda juga dengan tambahan mealshake shaklee ini. 

Mealshake dilengkapi 24 vitamin, mineral dan zat yang menyokong keperluan nutrisi anak anda.


Resepi | Mealshake | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Inisiatif & Kreatif Untuk Bersedekah

INISIATIF & KREATIF UNTUK BERSEDEKAH 

Sadaqah | Inisiatif & Kreatif | Shakee | Sungai Buloh | Setiawangsa


1. belilah beberapa buah kerusi @ bangku dan letakkan di dalam masjid. Supaya dapat diguna orang yg ingin memakainya disaat solat (amalan biasa d masjid2 arab mekah & madinah).

Ramadhan Bakal Menjelma - Persedian Fizikal Dan Rohani

Ramadhan Bakal Menjelma - Persedian Fizikal Dan Rohani

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera...

Dah 4 hari x update blog.... rasa berat je nak menaip... lebih-lebih lagi setelah baru balik bercuti weekend lepas... Percutian yang itu dah masuk ke dalam list "to be publish"... Tapi belum start meng 'draft' pun lagi... Aaah!!! Kena kumpul semangat semula nie.. Nanti fan blog lari... Ha! Ha! Ha!

So, untuk hari ni.. saya nak share tentang doa yang harus dihafal dan diamalkan dengan segera sempena kedatangan bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan.

Friday, 16 May 2014

Mom & Baby Expo 2014 - Jom Shopping!!!

Mom & Baby Expo 2014 kini kembali. bagi mommies yang ingin mencari barang keperluan bayi yang berkualiti, branded dan murah, disinilah tempatnya. Kali ini ianya di adakan di Mid Valley Exhibition Centre, Hall 1, 2 dan 3, Kuala Lumpur. Dari 16-18 May 2014.

Pergh!!! 3 hall tu.... Larat ke tak je jalan ke semua booth tu nanti??.... He! He! He!



Pelbagai barangan yang branded untuk mommies and babies boleh didapati disini seperti baby stroller, breast feed pump, baby seat, baby cot, pakaian dan lain-lain. Di nasihatkan agar datang awal sebab biasanya expo sebegini memang pack dengan manusia. 

Diharapkan juga para daddies dapat meringankan tangan untuk menjaga anak sementara menunggu para mummies bershopping sakan. Kalau daddies nak tunggu kat luar dewan expo pun takpe sambil jejalan di kedai-kedai yang berada Mid Valley Mega Mall tu.... Ha! Ha! Ha!

Takut bila Ayang dah siap shopping... Ayang call.... Amacam?? Ok tak plan ni? :)

Hari Guru 2014 Giveaway RM100

Hari Guru 2014 Giveaway RM100 

 Mini Giveaway | Hasrulhassan | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

 Selamat Hari Guru Kepada Semua Guru-Guru yang pernah mendidik saya... Tak kira berada dimana... Jasa anda tidak terbalas dan moga Allah melimpahkan Rahmat-Nya kepada anda semua.

Buat guru-guru semua yang dihormati, tabahlah mendidik anak bangsa dengan ikhlas dan tabah. Sesungguhnya ilmu yang disampaikan pasti berguna buat mereka di hari mendatang. Dan yang pasti, ilmu yang diberi tidak akan kurang malah bertambah di dalam diri guru-guru semua. 

Kengkadang diri guru di cemuh dan dicaci oleh mereka yang tidak mengerti. Biarkan saja... kerana Allah lebih mengetahui. Lupakan dan ketepikan segala mehnah dan pancaroba yang melanda demi memastikan kejayaan anak bangsa di dunia dan akhirat.

Itulah antara kata hikmah yang di pegang. Kerana saya juga seorang guru.... 

Untuk menyertai Giveaway ini sila lawati : 
http://www.hasrulhassan.com/2014/05/giveaway-rm100-tunai-sempena-hari-guru.html
Tarik tutup penyertaan adalah 21 Mei 2014

KLIA2 - Airport Penerbangan Tambang Murah Terbesar Di Dunia

KLIA2 - Airport Penerbangan Tambang Murah Terbesar Di Dunia | Insya-Allah hari Ahad (18 Mei 2014) ni Ibu Mertua dan Adik bongsu hubby + wife akan balik ke Malaysia dari tanah suci Mekah. Yang classic tentang perjalanan umrah mereka ni ialah hari tu bertolak dari LCCT kini mendarat di KLIA2... Best kan...

Tadi sempatlah blogwalking mencari info tentang KLIA2 ni. So terjumpalah satu entry dari blogger yang memang dah lamer famous : Life 101, yang dah sampai dan menggunakan kemudahan yang ada di KLIA2 tu... Blogger ni nak pie Langkawi so dia pun coretkan pengalaman dia tu di blog. Kalau nak tahu lebih lanjut bleh baca kat sini - http://ctliyana86.blogspot.com/2014/05/klia-2-yang-ohsem.html

KLIA2 | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Untuk saya sekeluarga, kami tak dapat nak jemput Ibu di KLIA2 tu nanti sebab memang dah plan lama satu percutian keluarga yang pasti ohsem... Insya-Allah. Tak sangka plak ianya jatuh pada hari yang sama dengan tarikh Ibu pulang ke Malaysia.

Percutian ke mana kali ni? Tunnggguuu dan nantikan entry saya yang akan menceritakan percutian tersebut.... Tak sabar nak nak gi dah nie... Hi.. Hi... Hi...

Doakan percutian kami sekeluarga ni nanti lancar... Selamat pergi dan selamat kembali....
Amin...

Renungan Hari Jumaat - Hubungan Sesama Insan

Renungan Hari Jumaat - Hubungan Sesama Insan | Pernah tak kita terasa hati bila terima mesej dari facebook, email, sms, whatsapps ataupun dari mana-mana social media yang lain?. Kenapa ianya berlaku? Adakah kerana faktor usia yang semakin meningkat?... Hu! Hu! Hu! Ataupun mesej tu sendiri yang "lain macam"???...

Adab Insan | Tazkirah | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Mungkin keratan akhbar di atas boleh menjadi panduan kepada kita semua dalam menjaga hubungan antara kita. Juga sedikit kata-kata hikmah untuk renungan semua seperti di bawah :

Kadang kala kita terasa kita hebat...
Mengeluarkan kata-kata dari bibir terasa semuanya tepat...
Namun sebenarnya ayat kita tidak sependapat...
Dengan orang keliling dan setempat...
Hingga menusuk jiwa jauh terpahat...
 Hati-hati lah bila mengeluarkan ayat...
Jangan sampai ada yang rasa menyayat...
Luka di hati mudahkah nanti dirawat... 



Wallahua'lam...

Biskut Crunch Oat Chocolate Echo

Biskut Crunch Oat Chocolate Echo | Kini orang dok sibuk dengan dengan biskut Oat yang lazat... Saya yakin biskut Oat akan menjadi hidangan biskut raya pilihan tahun nie. Sesiapa uang berniaga biskut raya pastikan biskut Oat ni salah satu biskut raya yang ditawrakan kepada pelanggan. Pasti masyuk!!!.... :)

Bagi mereka yang meminati biskut Oat, berikut adalah pilihan untuk mendapat biskut Oat yang sedap dan yang paling penting MURAH....

Kredit to Jaakechik


*************

Motosikal Penyamun Dirempuh, Jenayah Gagal

Motosikal Penyamun Dirempuh, Jenayah Gagal | Kini kejadian ragut dan menyamun semakin menjadi-jadi dari Utara (Perlis) hingga ke Malaysia Timur (Sabah). Kita harus lebih berwaspada dari menjadi mangsa. Dan jika kita menyaksikan kejadian ini di hadapan mata, mungkin kisah di bawah boleh dijadikan iktibar.

Kejadian Samun | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa 

Akibat Panah Anjing, Lelaki Berkopiah Diburu Polis

Akibat Panah Anjing, seorang lelaki berkopiah telah diburu polis. Mungkin niat lelaki tersebut hanyalah untuk menghalau anjing itu dari melepak di hadapan rumahnya. Tetapi tindakan beliau menggunakan panah dilihat sebagai keterlaluan dan tidak berperikemanusiaan.

Anjing Di Panah | Kejam | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Thursday, 15 May 2014

Panggilan Dan Internet Percuma - Kini Tidak Mustahil



Panggilan Dan Internet Percuma merupakan impian dan idaman bagi semua pengguna telefon di luar sana. Dengan menikmatinya pasti wang yang di bajet untuknya sebelum ini boleh disalurkan kepada bahagian yang lebih memerlukan seperti tabungan untuk mengerjakan haji / umrah, makanan, minuman dan sebagainya.



Kini ianya tidak mustahil lagi dan saya sendiri telah merasainya. Printscreen di bawah ini menunjukkan apa yang saya telah nikmat setelah 3 bulan bertukar dar Celcom ke talian ini.

Tips Penjimatan | Panggilan Percuma | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Wednesday, 14 May 2014

Bukan Takut Pada Isteri Atau Menghina Suami...

Bukan Takut Kepada Isteri Atau Menghina Suami.... Fuh!!! Sungguh gah tajuk entry kali nie kan... Hari ni saya cuma ingin berkongsi dengan semua 1 artikel yang saya terima menerusi Whatsapps... Moga menjadi panduan bagi kita yang dah berkeluarga... Dan peringatan bagi mereka yang ingin mencari pasangan...

Suami rajin | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
 Jangan sampai jadi macam nie ye... Cian Suami

Monday, 12 May 2014

Cuaca Hujan Di KL - Pasti Perut Berkeroncong....

Cuaca hujan di luar sana... Beberapa kawasan di sekitar KL khabarnya dilanda banjir kilat... Sure banyak jalan yang jem teruk akibat banjir... :(

Bila cuaca hujan ni pasti perut pun berkeroncong.... Terjumpa resepi kuih tradisional ni yang pasti 'meletop' di dalam mulut dan perut.... Jom layan... :)


Talam Ubi Kayu



Kuih Talam Ubi Kayu | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Bahan-bahan ( Satu loyang )

Bahagian bawah:


  • 500g ubi kayu - diparut dan tapis airnya (biarkan airnya sekejap dan ambil bahagian putihnya yang mendap)
  • 4 sb tepung ubi
  • 1 cawan gula
  • 1 1/4 cawan santan
  • Pewarna kuning


Bahagian atas:


  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • Secubit garam


Cara-cara


  1. Panaskan kukusan.Sebatikan semua bahan untuk bahagian bawah.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  2. Campur semua bahan bahagian atas dan sebatikan.Boleh juga diblend sebentar semua bahan tersebut hingga sebati.
  3. Masukkan adunan tersebut diatas bahagian pertama yang telah masak tadi.Kukus selama 20 minit.
  4. Buka penutup kukusan dan kukus lagi tanpa penutup kukusan selama 10 minit.Ini adalah supaya bahagian atas permukaan kuih menjadi kering dan tidak berair.
  5. Biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.

Rasanya tak sempat buat hari ni... Minta hubby singgah pasar malam jap lagi... Beli kuih favourite dia nie... Senang... Ha! Ha! Ha!..

Kredit To : Resepisayang

Friday, 9 May 2014

Rumahku... Syurgaku.... 20 Simple Trick Untuk Jadikan Rumah Lebih Kemas Dan Teratur..

Rumahku... Syurgaku.... 20 simple trick berikut amat berguna untuk kita bagi memastikan rumah lebih kemas dan teratur. Amat bahagia rasanya bila melihat rumah kita cantik dan kemas kan? 
 
Pasti suamiku sentiasa gembira bila rumah tidak bersepah... Lebih-lebih lagi kalau baru balik dari kerja. Kalau rumah bersepah pasti mood dia akan down dan dia akan sibuk mengemas dulu rumah sebelum duduk berehat... :(

Berikut adalah beberapa amalan mudah yang boleh di praktikkan bersama....

Kemaskan wayar2 dengan tissue roller ni..


Rumah ku Syurga ku | Kemas | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Mini Giveaway By Cik Hawa

Assalamualaikum

Mini Giveaway | Cik Hawa | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa Kechik, AHR Online Shop & Mieya Atiera

Mari ramai2 meriahkan giveaway ini kerana hadiahnya berupa

Mini Giveaway | Cik Hawa | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Cash RM20

Mini Giveaway | Cik Hawa | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Shawl

Mini Giveaway | Cik Hawa | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa
Blouse

Thursday, 8 May 2014

8 Dialog Popular Aziz Sattar Yang Menjadi Ingatan Peminat Sepanjang Zaman

8 Dialog Popular Aziz Sattar Yang Menjadi Ingatan Peminat Sepanjang Zaman - Bagi peminat filem Melayu lama khususnya filem seniman agung Tan Sri P Ramlee, dialog "Walaupun rupamu tidak ku kenal, tapi lobang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku", pastinya mengundang ingatan kepada filem komedi 'Seniman Bujang Lapok'.


Persiapan Raya - Biskut Tutku


Persiapan Raya tidak sah kalau tiada Biskut Raya kan. Tanpa kita sedar, bulan Ramadhan pun akan menjelang sebulan lebih lagi. So sekarang ni lah masa yang sesuai bagi Ibu-Ibu untuk try resepi biskut raya yang baru. Samada untuk makan sendiri atau buat bisnes kuih raya... Kan! Kan! Kan!

Terjumpa satu artikel tentang kuih raya ini yang memang menjadi kegemaran kami sekeluarga ni. First time jumpa kuih raya ni sekitar tahun 2012 yang lalu. Masa tu Kak Fynne yang jual kuih ni dan tak tau pun apa nama biskut ni sebenarnya. Memang marvellous rasa biskut Tutku ni sebab ada nutella di dalamnya... He! He! He!...

Jom layan cara-cara nak buat biskut raya yang ohsem ni :)


Biskut Tutku | Kuih Raya | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa 
Biskut Tutku  (Tutku biscuit)

Rakaman Audio MH370 Bukan Original?

Rakaman Audio MH370 telah pun didedahkan kepada umum baru-baru ini oleh Kerajaan Malaysia. Malangnya ramai yang meragui ketulenan atau keaslian audio tersebut. Ini termasuk pakar-pakar dari antarabangsa.

Berikut adalah ulasan dan kupasan yang di petik dari blog greenboc


MH370 | Audio | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa





Polis Kawad Pengsan - Satu Penjelasan

Polis Kawad Pengsan - Jika ianya berlaku berhampiran kita, pasti kita terus menghampiri beliau untuk membantu. Tetapi ianya tidak berlaku kepada rakan sejawat mangsa seperti yang terpampang di gambar di bawah. Mengapa??? Berikut adalah penjelasannya...


Polis Pengsan | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

Wednesday, 7 May 2014

Masalah Anak Kurang Selera Makan - Cara Menanganinya

Masalah Anak Kurang Selera Makan merupakan masalah yang biasa di hadapi oleh ibubapa sekarang. Anak saya pun tak terkecuali dari masalah tersebut. Alhamdulillah dengan memberi makan Meal Shake kepada mereka, masalah tersebut kini selesai. Kalau dulu nasi kalau di masak 2 pot pun tak habis untuk kami berlima, kini nasi masak 3 pot pun tak cukup. :)

Masalah Kurang Selera Makan | Kanak-Kanak | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Di bawah ini adalah petikan artikel dari senior Shaklee yang juga mengalami masalah yang sama.

Pak Cik Jamal ‘Speaker’ Meninggal Dunia

Pak Cik Jamal Meninggal Dunia | Info | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa

PUTRAJAYA – Pak Cik Jamal atau Jamal Muhamad, 75 menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira jam 11 pagi tadi di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Putrajaya.


Jamal yang juga personaliti televisyen veteran popular dengan watak Speaker menerusi program Mini Parlimen terbitan RTM di era 80-an mengalami sesak nafas sejak kelmarin.

Akhbar hari ini melaporkan, Jamal tenat dan tidak sedarkan diri di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Putrajaya, semalam, selepas mengadu sesak nafas.

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...