Wednesday, 12 February 2014

Buku Abad Ke-16 Ini Boleh Dibaca Dalam 6 Cara Yang Berbeza

Lazimnya, buku-buku bacaan hanya boleh dibaca dengan dua cara yang berbeza sama ada dari kiri ke kanan atau pun kanan ke kiri..Namun, terdapat sebuah buku yang boleh dibaca dengan 6 cara yang berbeza..Nak tahu macam mana, meh usha kat bawah ni..



Buku yang dicetak pada akhir abad ke-16 ini yang disimpan di National Library of Sweden boleh dibuka dan dibaca dalam 6 cara yang berbeza (dos-à-dos). Buku ini sebenarnya terdiri dari 6 buah buku yang digabungkan secara tunggal dan boleh dibaca secara individu dengan bantuan 6 kancing buku yang diletakkan dengan sempurna. Buku ini telah dicetak di Jerman dan ia mengandungi teks berkenaan perkara yang berkaitan dengan keagamaan.

Bagi anda yang nak tahu dengan lebih lanjut, anda boleh singgah ke blog Erik Kwakkel, seorang sejarawan buku zaman Medieval dari Leiden University di Netherlands, iaitu individu pertama yang membongkar rahsia buku ini. 



p/s: Kreatif jugak orang zaman dul
Kredit To : Sochai

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...