Saturday, 8 February 2014

7 Kesilapan Yang Mengakibatkan Sukar Hamil

Mungkin tanpa disedari, tabiat dan gaya hidup anda selama ini punca masalah sukar hamil. Mengubahnya kepada positif, siapa tahu selepas ini memiliki zuriat sendiri bakal menjadi kenyataan. Kehadiran cahaya mata menjadi pelengkap kebahgiaan  ibu dan ayah. Bertuahlah bagi pasangan suami isteri yang terus dikurniakan zuriat selepas berumah tangga.

Jom kita lihat testmoni dulu sebelum kita baca 7 kesilapan sukar hamil.


Di dalam set penyusuan mengandungi vitamin B, C dan ESP protein. Kesemua vitamin ini bukan setakat membantu penyusuan tetapi juga membantu kesuburan anda. Bagi yang  sedang cuba untuk hamil semula, namun masih tidak berjaya, bolehlah cuba vitamin-vitamin hebat ini. Mana lah tahu, rezeki Tuhan nak bagi kan. Apa yang sangat penting berusaha dan berdoa. Bagaimana vitamin ini berfungsi dalam kesuburan? Sila baca habis dulu ye. 

7 Kesilapan Sukar Hamil


1. Tahukah anda menggunakan pelincir yang salah semasa mengadakan hubungan intim boleh mengurangkan peluang untuk hamil. Semua gel pelincir boleh rosakkan sperma. Cara terbaik untuk baiki hubungan, tingkatkan pelincir semulajadi anda. Lakukan lebih banyak foreplay sebelum memulakan seks. Seterusnya lebih banyak pelincir semulajadi terhasil untuk bantu sperma terus hidup.


2. Simpanan sperma.  Ada pasangan silap tanggapan bahawa dengan mengelakkan hubungan seks dalam masa sebulan dapat menjimatkan sperma. Ini adalah silap besar! Memang benar, jika simpan sperma, anda mungkin lebih banyak waktu diperlukan. Tetapi kebanyakan sperma sudah lemah dan lembap serta tidak mampu senyawakan telur wanita. Untuk hamil, sperma yang segar diperlukan.


3. Vitamin C. Sangat bagus untuk tingkatkan kesuburan. Ia boleh memperbaiki cecair serviks. Cecair ini berfungsi mengangkut sperma ke dalam serviks dan ke rahim. Tanpanya sperma tak mampu hidup lebih lama. Namun jangan ambil berlebihan sebab dikhuatiri akan  menyebabkan kekeringan serviks pula. Dinasihatkan ambil tidak lebih 1000mg vitamin C setiap hari.


4. Tekanan.  Bila ada yang bertanya dan mengatakan “relaks la” ini sebenarnya akan menambah lagi tekanan. Lakukan lah terapi ketawa daripada paksa diri untuk bertenang.


5. Makanan.  Wanita yang hamil tahu apa makanan yang patut dijauhi, tetapi wanita yang sedang cuba untuk hamil tidak tahu hal ini. Contohnya, jauhkan ikan yang mengandungi merkuri yang sangat tinggi namun jangan elak semua ikan kerana ada ikan yang yang kaya dengan protein, vitamin D dan asid lemak Omega-3 yang bagus.


6. Minuman berkafein. Ada kajian mengatakan secawan kopi sehari sudah cukup memgurangkan peluang sehingga 50% wanita untuk hamil dalam tempoh 12 bulan. Jadi, pengemar kopi sila ambil perhatian ya.


7. Ubat-ubatan yang mesti dijauhi orang lelaki. Ada ubat-ubatan yang biasa diambil oleh lelaki seperti ubat rawat ulser, masalah gastrik juga ubat tekanan darah tinggi ada kesan buruk pada pengeluaran sperma juga kesuburan. Amalkan vitamin lebih baik, contohnya zinc complex, C dan E yang mengandungi selenium. 
Untuk panduan dan maklumat lengkap untuk Set Kesuburan dan Set Kehamilan, sila klik pada link yang di beri atau hubuni saya untuk maklumat lanjut.


Kredit To : Normelah

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...