credited to kak Norhanita
Terdapat
isu tentang kacang soya yang dikatakan berbahaya dan boleh menyebabkan
kanser. tahukah anda, sesuatu bahan itu akan jadi bahaya hanya apabila
ia telah diubah secara genetik.
Jika
ia semulajadi, InsyaAllah tiada masalah. Terdapat kajian yang
dijalankan tentang soya terhadap individu-individu yang menghidap
kanser.
Hasil
daripada kajian tersebut, apabila soya yang berkualiti tinggi dan
semulajadi(tidak diubah genetiknya) diberikan kepada penghidapr kanser
secara konsisten, pertumbuhan kanser terbantut sebanyak 35% dan
mengurangkan risiko mereka daripada mati akibat kanser.
Sebelum amalkan sesuatu sumber minuman dari soya..kita perlu tahu 7 kriteria pemilihan soya yg sepatutnya ada pada soya tu. jika ia TIDAK penuhi walau 1 pun dr list 7 kriteria tu, ia TIDAK SELAMAT diambil utk jangkamasa pjg.
7 Kriteria Memilih Soya Yang Selamat :
1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh dan membesar secara organik.
Mengapa? Berdasarkan kajian, soya bukan organik (secara kimia) akan
menyebabkan nutrisi makanan yang terdapat dalam soya berkurangan. Dan
terbukti dari segi kajian terdapat hubungkait antara kanser dan
nitrates(yang wujud dr penanaman secara kimia). jadi, amatlah penting
bahan, bahan kimia seperti pesticides, fungicides dan herbicides tidak
digunakan di sepanjang proses pembesaran soya.
2. Kacang soya tersebut mestilah NON-GMO( non-genetically modified).
maknanya ia tidak diubah genetiknya. MEngapa?? secara umum, kos
pengahasilan kacang soya dari jenis GMO(yg diubah genetik) adalah murah,
mudah dan cepat. Kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk
menjimatkan kos. jadi pilihan mereka semestinya soya GMO. Kenyataan
daripada Brazilian Government Scientist, Dr. Louis J. Pribyl,
berdasarkan kajian yang dijalankan, toksin akan dibina tanpa disedari
apabila gen baru di masukkan kedalam sel tumbuhan.
3. Protein soya tersebut mestilah mengandungi 9 asid amino perlu.
Ini adalah salah satu ciri yang amat penting. tahukah anda?? badan kita
amat-amat memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menhasilkan hormon,
jus penghadaman, antibodi, enzim dan lain-lain. Jika 1 asid amino ini
tiada/tidak dapat dibekalkan ke tubuh, sistem imun kita boleh berkurang
sebanyak 30%. dan juga banyak fungsi tubuh yang penting boleh terganggu
atau terhenti.
4. Dalam proses pembuatan soy isolate, kacang soyang tersebut mestilah dibasuh dengan air.
bukan dibasuh dengan alkohol. Jika dicuci dengan alkohol, kandungan
isoflavone akan termusnah sehingga 88%. isoflavone tu apa?? isoflavone
ni satu ingredient yang diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser
seperti kanser paru-paru dan lain-lain. isoflavones juga bermanfaat
dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang (tulang lebih
mampat)
5. Bahan
anti-thyroid / anti-growth substance mesti disingkirkan.untuk makluman
anda, soya mentah mengandungi "änti-growth" dan "anti-tyrosine"substance.Carilah
produk yang menggunakan proses pengekstrakan bersuhu rendah yang mampu
menyingkirkan kedua-dua bahan ini tapi masih mengekalkan komposisi soya
mentah supaya kandungan asid amino dan isoflavones yg tinggi dapat
dikekalkan kerana kedua-duanya sangat sensitif kepada suhu tinggi.
6. Proses pembuatan protein soya sebaiknya adalah tanpa pemanasan.
asid amino adalah komponen yang sangat sensitif pada suhu yang panas.
dalam kajian yang dijalankan, protein yang dimasak menunjukkan terdapat
kemusnahan sekurang-kurangnya 50% kepada sebahagian amino asid perlu.
jika individu tersebut secara berterusan mengambil pemakanan yang
kekurangan amino asid perlu, akan berlaku gangguan terhadapat
perkembangan otak dan gangguan hormon dalam tubuh. dan juga tidak
mustahil berlakunya pertumbuhan tisu baru dalam tubuh
7. Soy isolate tersebut mestilah ditambah dengan unsur kalsium.
Mengapa agak-agaknya ye??? Kajian yang dijalankan melaporkan bahawa
serbuk soya yang terhasil adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan
kerapuhan tulang. Oleh yang demikian, unsur kalsium yang secukupnya
mesti ditambah ke dalam soy protein itu untuk meneutralkan semula serbuk
soya tersebut. dan kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak
menambah cukup kalsium ke dalam serbuk soya keluaran mereka.
Jika anda baca dan fahamkan betul-betul, takut rasanya nak ambil
kebanyakan produk soya yang ada dekat pasaran sekarang. Wallahualam.
Kredit To : Normelah
*******************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini , saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.
H/P: 019-3131 395 atau
Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim
No comments:
Post a Comment