Wednesday, 19 February 2014

Nak Kurangkan Berat Badan? Nak Tambah Berat Badan? Nak Maintain Berat Badan??


Cerita tentang berat badan.. Ada macam-macam kehendak orang..Tak kiralah perempuan atau lelaki.. Masing-masing ada yang nak kurangkan berat badan, ada yang nak tambah berat badan dan ada jugak yang nak maintain berat badan...MACAM MANE YE???

Sebenarnya semua perkara ni berkait dengan BMR dan jumlah kalori yang diperlukan setiap hari..

Di sini saya nak kongsi sikit maklumat tentang berat badan dan BMR..

Selain dari pengambilan supplement yang boleh membantu kita mencapai impian berat badan ideal kita tu, pengambilan kalori harian dan juga BMR kita perlu diambilkira. Kenapa?? Sebab kita semua tak sama..so perbezaan ni memerlukan kita sedar keperluan diri kita sebelum berjaya mencapai berat badan yang ideal.

Berapa keperluan kalori harian yang saya perlukan?

JOM KIRA!!!


1) Kira BMR anda. (Basal Metabolic Rate)

Women: BMR = 655 + ( 9.6 x weight in kilos ) + ( 1.8 x height in cm ) - ( 4.7 x age in years )
Men: BMR = 66 + ( 13.7 x weight in kilos ) + ( 5 x height in cm ) - (6.8 x age in years )


========================================

2) Tentukan keperluan kalori harian anda (Harris Benedict Formula)

a. If you are sedentary (little or no exercise) :
Calorie-Calculation = BMR x 1.2

b. If you are lightly active (light exercise/sports 1-3 days/week) :
Calorie-Calculation = BMR x 1.375

c. If you are moderatetely active (moderate exercise/sports 3-5 days/week) :
Calorie-Calculation = BMR x 1.55

d. If you are very active (hard exercise/sports 6-7 days a week) :
Calorie-Calculation = BMR x 1.725

e. If you are extra active (very hard exercise/sports & physical job or 2x training) :
Calorie-Calculation = BMR x 1.9

**Satu-satunya faktor yang diabaikan oleh Harris Benedict Equation ini adalah jisim badan tanpa lemak. Ingat, tubuh yang mantap memerlukan lebih banyak kalori daripada yang kurang mantap. Oleh itu, persamaan ini akan menjadi sangat tepat dalam semua keadaan kecuali jika sangat berotot seperti ahli bina badan (keperluan kalori adalah di bawah-anggaran) dan sangat berlemak/too obese (keperluan kalori mungkin terlebih-anggaran).


====================================

3) Dah tau keperluan kalori harian anda??

Nak TAMBAH BERAT = Lebihkan 500 kalori makanan harian anda pada jumlah kiraan nombor 2 tadi.

NAK KURANGKAN BERAT = Kurangkan min 500 kalori makanan harian pada jumlah kiraan nombor 2 tadi.

NAK MAINTAIN BERAT = Amik kalori makanan harian dalam lingkungan yang anda dah kira pada no 2 tadi.


=====================================



Selamat menekan kalkulator..hihi..

**Pengambilan vitamin tidak menambah kalori makanan harian anda..Ia cuma membantu melengkapkan keperluan vitamin dan mineral harian yang badan anda perlukan untuk menjalani rutin harian anda!

**Perlukan set perlangsingan Shaklee untuk menyokong program diet sihat anda?? Hubungi saya untuk keterangan lanjut..


Kredit To : Sheila Mutalib

****************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau
Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim 


Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...