Wednesday, 9 April 2014

Produk ESP Shaklee : Apakah Itu GMO dan Non-GMO?

Assalammualaikum & Salam Sejahtera,


Pernah tak kita ambil tahu apa itu GMO? Nampak macam tak penting kan? GMO atau GMOs ni sebenarnya “ Genetically Modified Organism” atau dalam bahasa melayunya Organisma Pengubahsuaian Genetik. Ia juga dipanggil sebagai “ Genetic Engineering” (GE).

Sejujurnya erna tidak pernah ambil tahu tentang apa itu makanan-makanan yang GMO ataupun NON GMO. Tetapi, sejak erna aktif sebagai ahli Shaklee, banyak ilmu berkaitan kesihatan yang erna pelajari. Sebab tu erna selalu cakap, menjadi ahli Shaklee ini bukanlah menjadi pengedar semata-mata. Tetapi, banyak ilmu yang boleh anda perolehi jika anda benar-benar ingin berkongsi gaya hidup serta pemakanan yang sihat dan selamat dengan orang lain. Sebab ramai yang menjual produk tanpa mempunyai ilmu tentang produk yang mereka jual.
Sebelum cerita lebih panjang lagi, erna nak kongsikan disini apa itu Non GMO dan GMO.

GMO (genetically modified organism)
GMO bermaksud organisma diubahsuai secara genetik. Ia adalah hasil daripada satu proses makmal iaitu dengan mengambil gen dari satu spesies yang lain dan dimasukkan ke spesis yang lain dalam usaha untuk mendapatkan sifat atau ciri-ciri yang dikehendaki.
#SUMBER

NON GMO (genetically modified organism)
NON GMO pula ialah bahan yang tidak di ubah secara genetik atau bahasa mudahnya adalah bahan makanan yang tidka di campur dengan bahan kima dan ia tidak memudaratkan kita bila kita makan makanan yang NON GMO ini.
SUMBER

Salah satu masalah utama dalam teknologi ini (GE) adalah ketika proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tanaman itu. Saintis masih buntu halatuju genetik tersebut. Perkara ini boleh mengangu fungsi-fungsi genetik lain yang boleh menyebabkan toksin dan alahan dalam makanan/tanaman tersebut.
 • Tragedi Tryptophan
  Satu bentuk genetik suplemen makanan L-tryptophan, yang menyebabkan kematian 37 orang dan melumpuhkan beberapa ribu lebih pada tahun 1989.
 • Kentang GM membahayakan tikus 
  Pada lewat 1990an, Arpad Pusztai, Ph.D., ahli biologi molekul, menjalankan kajian mengenai kentang yang diubahsuai secara genetik untuk Rowett Institut Penyelidikan di Scotland. Pusztai menjalankan ujikaji pemberian kentang yang diubahsuai itu pada tikus dan mendapati bahawa kentang itu merosakkan usus, organ-organ lain, dan sistem imun.
 • Jagung GM menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang tikus
  Satu kajian yang dijalankan oleh saintis Perancis dan disiarkan dalam Arkib Pencemaran Alam Sekitar dan Toksikologi, mendapati gejala keracunan dan kerosakan hati dan buah pinggang pada tikus yang makan jagung GM.
 • Soya GM meningkatkan kematian pada tikus dan mengurangkan kesuburan tikus belanda
  Satu kajian 2006 yang dikendalikan oleh Irina Ermikova Negara Rusia Akademi Sains menemui bahawa lebih separuh daripada bayi daripada ibu tikus makan soya GM meninggal dunia dalam tempoh tiga minggu. Dalam satu lagi kajian saintis Rusia mendapati bahawa tikus belanda yang makan soya GM telah hilang keupayaan mereka untuk membiak dengan generasi ketiga. Anak tikus belanda juga mengalami pertumbuhan yang lebih perlahan dan kadar kematian tinggi
 • Jagung GM membahayakan serangga akuatik
  A 2007 published study by Indiana University environmental science professor found that GM corn produced increased mortality and reduced growth in caddisflies, aquatic insects that are a food resource for higher organisms like fish and amphibians. Satu kajian 2007 yang diterbitkan oleh professor sains alam sekitar Universiti Indiana mendapati bahawa jagung GM menghasilkan peningkatan dalam kematian dan pertumbuhan terbantut dalam caddisflies, sejenis serangga akuatik yang merupakan sumber makanan bagi organism akuatik yang lebih besar seperti ikan dan amfibia.
 • Jagung GM mengancam jagung asli di Mexico Dalam artikel yang disiarkan dalam majalah Nature, 2001, University of California di Berkeley, penyelidik Ignacio Chapela dan David Quist menyifatkan bagaimana gen daripada jagung GM boleh mencemarkan variasi gen jagung asli di Oaxaca, Mexico. Hasil penemuan itu amat menyedihkan kerana pencemaran telah ditemui beribu-ribu batu dari penanaman jagung GM dan kerana ia mengancam pusat kepelbagaian biologi untuk jagung
 • Soya GM mewujudkan “gulma super”Penggunaan meluas herbisid glifosat yang digunakan dengan bertoleransi herbisid jagung GM, kacang soya, canola, dan kapas telah membawa kepada penciptaan rumpai tahan herbisid infesting berjuta-juta ekar tanah ladang di seluruh Amerika Syarikat.
 • Tanaman GM meningkatkan penggunaan racun perosak Tanaman diubah secara genetik meningkat penggunaan racun rumpai sehingga mencecah 383 juta paun di Amerika Syarikat 1996-2008, menurut laporan oleh Pusat 

ESP Shaklee adalah salah satu produk soya NON-GMO

ESP menyediakan 14 gram protein soya Non-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Jika dibandingkan dengan jenama lain di pasaran, boleh kata produk soy protein yang berkualiti tinggi sahaja yang memasukkan asid amino dalam formula soy protein mereka.

Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP 
 • Rendah lemak 
 • Bebas laktosa
 • Tanpa kolesterol
 • Mengandungi 5 vitamin B penting
 • Separuh daripada keperluan kalsium harian
 • Soya isoflavones. 

Kredit To : Erna****************************************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim

 

 

No comments:

Post a Comment

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...