Monday, 7 April 2014

ESP Shaklee dan Indeks Glisemik

Apa yang dimaksudkan dengan Indeks Glisemik ?
Indeks Glisemik (GI) ialah kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah. Makanan yg tergolong dlm GI rendah adalah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori GI tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

GI menunjukkan kedudukan makanan dalam skala 0 hingga 100 mengikut paras sesuatu makanan itu menaikkan paras gula dalam darah selepas ia di makan. 

Di antara kelebihan lain makanan yang mengandungi GI rendah adalah :
  • mengawal selera makan dan 
  • melambatkan rasa lapar. 
Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah?
1. pesakit diabetes
2. mereka yang ingin berdiet.
3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi

Kebanyakan sayur-sayuran termasuk dalam kumpulan makanan berindeks glisemik rendah. Contohnya seperti brokoli, bayam, tomato, timun, kacang hijau, keledek dan beberapa lagi.
Pengambilan makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi seharusnya dikawal terutama sekali di kalangan penghidap diabetes. Di antara contoh makanan tersebut  adalah teh tarik, nasi putih, roti putih, mi goreng, kueh teow goreng, donut dan beberapa lagi.
 
  
 Berikut ialah contoh makanan dan Indeks Glisemik (GI)
 
Tahukah anda berapa Indeks Glisemik ESP ?
Glisemik Indeks bagi ESP - 39 sahaja
Tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula ke dalam darah secara perlahan.
Mengekalkan tahap gula yang rendah dalam darah amat penting bagi mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Sebab ni lah ramai orang yang berjaya kuruskan badan dengan ESP. Ini adalah fakta yang telah di buktikan oleh ujian klinikal oleh para saintis 

Maka, ESP ni amat sesuai bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan 
****************************************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...