Monday, 21 April 2014

Nutrisi Kalsium Pengaruhi Ketinggian Seseorang

Tahukah anda kalsium sangat penting kepada anak perempuan terutama sebaik sahaja mengalami period pertama?


Kalsium mempengaruhi ketinggian seseorang

Menurut nutritionist Shaklee, Ms Celine, pada hari pertama period anak perempuan pastikan ibu-ibu menulis dan mengingati tarikhnya. Bermula daripada saat sehingga tempoh 3 tahun selepas itu hendaklah memastikan anak perempuan anda mengambil makanan / minuman yang tinggi kalsium.

Kalsium yang diperlukan oleh remaja adalah 1000mg dan masa sebaik selepas period dan 3 tahun kemudiannya adalah tempoh penting yang akan mempengaruhi ketinggian tubuh remaja perempuan.

Anak lelaki pula, mereka memerlukan makanan tinggi kalsium sehingga berusia 21 tahun untuk ketinggian tubuhnya.

Selepas tempoh tersebut (perempuan selepas 3 tahun selepas tarikh pertama period, lelaki selepas 21 tahun) tiada lagi ketinggian tubuh. Ia akan statik dengan ketinggian itu seumur hidup. Salah satu sebab utama kerendahan tubuh seseorang adalah disebabkan oleh kekurangan nutrisi daripada kalsium yang diperlukan untuk ketinggian.

Contohnya, 

Siti mendapat period pertama pada 4/4/2014, ketinggian beliau akan terhenti pada 4/4/2017 iaitu 3 tahun selepas period pertamanya. Manakala Aiman, akan mengalami proses pertambahan ketinggian sehingga hari lahirnya ke-21.


Justeru ibu-ibu pastikan anak-anak anda mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dalam sehari-hari. Jika sukar mengambil susu, apa kata ambil Ostematrix Shaklee. 

Kredit To : Raihanah****************************************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim

 

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...