Friday, 18 April 2014

10 Makanan Tinggi Kalsium


Kalsium baik untuk badan. Untuk dapatkan tulang dan gigi yang kuat, kita perlukan kalsium. Untuk elakkan kekejangan otot, kita juga perlukan kalsium. Berikut adalah 10 makanan tinggi Kalsium yang anda boleh ambil. 

No 1: Herba Kering

 
Biasanya kita tak menggunakan herba pada kuantiti yang banyak, tetapi memasukkan sedikit ke dalam makanan boleh meningkatkan kandungan kalsium dalam badan.

 No 2: Keju 
 
Kandungan kalsium dalam keju bergantung kepada jenis keju itu.Parmesan mengandungi kalsium tertinggi berbanding keju jenis lain.


No 3: Bijan
Bijan mengandungi lebih kalsium apabila ia kering atau digoreng.No 4: Tauhu


Tauhu goreng menyumbang 37% dari keperluan kalsium harian untuk setiap 100g hidangannya. Keperluan kalsium harian adalah 1000mg.


No 5:  BadamBadam mengandungi kalsium yang banyak apabila ia dipanggang atau dicampur mentega. Secawan badam boleh menyumbang 37% kalsium.


No 6: Flax Seed

A bunch of flax seeds (Linum usitatissimum), isolated on white background Stock Photo - 11492063

Selain terkenal mengandungi omega 3, ia juga mempunyai kandungan kalsium. Ia memberikan 255mg kalsium untuk setiap hidangan 100g.No 7: Yogurt, Susu dan Makanan berasaskan susu.


Susu rendah lemak biasa mempunyai lebih kalsium berbanding susu biasa. Yogurt rendah lemak paling banyak menyumbang kalsium iaitu 42% dalam secawan untuk 1000mg keperluan kalsium harian.No 8: Sayuran HijauSiapa sangka sayur hijau pun ada kalsium. Ya! Kailan dan sawi juga mempunyai kalsium setanding susu dan sumber kalsium lain.


No. 9 : Kacang Brazil

Brazil Nuts 
Kacang ini biasa ditemui di Kawasan Amerika selatan, dan mempunyai kalsium seperti juga badam.No 10: Herring, Ikan Terubuk


Ikan ini adalah sejenis makanan yang tinggi Vitamin D. Vitamin D perlu untuk penyerapan kalsium yang berkesan 

Anda juga boleh mendapatkan kalsium daripada supplement yang semulajadi dan hebat daripada Shaklee. Keistimewaan OsteMatrix Shaklee ianya bukan saja lengkap dengan Kalsium tetapi mempunyai Magnesium & Vitamin D yang memudahkan penyerapan kalsium didalam badan.

 
Kredit To : Soffiyah****************************************
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim


 

No comments:

Post a Comment

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...