Thursday, 20 March 2014

Kepentingan Protein dan Risiko Kekurangannya


Mengapa protein penting?


Banyak dah saya tulis berkenaan protein. Hari ini kita cakap pula kenapa pentingnya protein ini kepada manusia.

Badan manusia memerlukan protein untuk pertumbuhan. Ia merupakan perkara asas yang diperlukan oleh sel-sel dan organ-organ di dalam badan. Struktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum iaitu protein diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

Tahukah anada 25% daripada badan kita berasal daripada protein? Kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr Bruce Miller dalam bukunya menyatakan manusia adalah protein.


Protein berasal daripada perkataan Greek, PROTOS bermaksud "the first" dan badan kita terdiri daripada
1. 66% air
2. 25% protein
3. 8% lemak
4. 1% kombinasi Mineral dan Vitamin

Risiko kekurangan protein (secara umum)
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Penyakit buah pinggang
3. Penyakit hati
4. Kolestrol tinggi
5. Tekanan darah rendah
6. Kandungan gula dalam darah rendah
7. Fungsi saraf tidak stabil
8. Ulser perut dan usus
9. Luka lambat sembuh
10. Pengaliran darah yang tidak lancar
11. Penglihatan kurang baik
12. Badan menggeletar
13. Letih lesu
14. Lemah
15. Tinggi kandungan air dalam tisu badan (water retention)
16. Terencat akal
17. Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan

ESP oleh Shaklee memenuhi 7 kriteria penting dalam pemilihan soya. Apakah 7 kriteria itu?
1. Kacang soya itu sendiri mesti ditanam secara organik

2. Kacang soya itu mestilah Non GMO (tidak dihasilkan secara genetik)

3. Kacang soya itu mesti mengandungi 9 asid amino perlu. Badan kita memerlukan asid amino untuk penghasilan hormon, jus penghadaman, untuk antibodi dan enzim. Kekurangan satu asid amino boleh menyebabkan sistem badan kurang imune sebanyak 30% dan banyak fungsi utama dalam badan akan delayed atau terhenti.
 
4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air, bukan dengan alkohol. Ini penting untuk mengekalkan kandungan isoflavones. Jika dicuci dengan alkohol, 88% isoflavones akan termusnah. Isoflavones penting untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru, prostat dan kanser payudara. Keunikan isoflavoes ini adalah ianya hanya mengandungi daidzin dan genistin.

5. Bahan anti thyroid atau anti growth substance mesti disingkirkan

6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan. Sebab protein terhapus dengan pemanasan. Jika kita masak daging / ikan, 50% asid amino akan termusnah.

7. Soy isolate itu mesti ditambah unsur kalsium

Banyak kepentingan protein ni, tetapi pemilihan protein yang tepat membantu meningkatkan kesihatan anda.

Kredit To : Raihanah Ahmad 

****************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim 

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...