Wednesday, 8 January 2014

Tips Mencegah Keguguran Rambut Selepas Bersalin

 KEGUGURAN RAMBUT SELEPAS BERSALIN

      Keguguran rambut selepas bersalin adalah perkara normal kerana perubahan hormon estrogen yang kembali kepada normal selepas beberapa beberapa bulan melahirkan anak. Peningkatan hormon estrogen ketika hamil melambatkan pertumbuhan rambut.  Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat 'berehat'. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat. Ibu- ibu tidak perlu risau kerana keguguran rambut yang banyak dengan purata 100 helai rambut sehari yang menyebabkan rambut semakin nipis. Ianya akan kembali normal dan berkurangan setelah melepasi 6-12 bulan. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka berbanding mereka yang berambut pendek.


TIPS MENCEGAH KEGUGURAN RAMBUT SELEPAS BERSALIN

       Berikut adalah tips2 mencegah/ mengurangkan keguguran rambut

  • Memotong rambut yang panjang. Ini bagi memudahkan juga dalam menguruskan si kecil.
  • Gunakan sikat jenis lembut dengan cermat dan tidak menyikat dengan kuat-kuat. Elakkan sikat rambut ketika basah kerana struktur rambut lebih rapuh ketika rapuh dan mudah gugur. 
  • Mengambil makanan berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi. - contohnya , telur ,daging ayam, makanan gandum,tauge, sayuran hijau, buah-buahan segar, makanan laut, salmon, kunyit dan jintan.
  • Elakkan membuat rawatan rambut seperti menggunakan bahan kimia seperti mengerinting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.
  • Nak paling mudah, telan supplement Zink shaklee yang mengandungi nutrien yang diperlukan untuk menghalang rambut gugur setiap hari
Untuk masalah keguguran rambut ini adalah disarankan agar : 
1) Mengambil Supplement Zink Complex

2) Menggunakan Set Penjagaan Rambut
 

*******************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim  Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...