Wednesday, 8 January 2014

Set Batu Karang

Bagaimana Terbentuknya Batu KarangAdakah tabiat pemakanan dan kurang minum air menjadi punca pembentukan batu karang di dalam badan kita?. Memang benar, akibat kurang minum air akan menjadikan air kencing pekat seterusnya ia mengandungi banyak bahan yang dapat membentuk batu karang. Hal ini sering berlaku di negara kita akibat dari suasana iklim yang panas dan badan memerlukan semula air yang hilang.

Lazimnya, batu karang terbentuk di buah pinggang. Fungsi buah pinggang sebagai penapis darah dan menyinkirkan bahan yang tidak diperlukan di dalam badan melalui air kencing dan najis.Prosesnya begini, air kencing dipindahkan ke pundi kencing melalui saluran ureter iaitu tempat air kencing disimpan sebelum dibuang dari badan. Batu karang terbentuk dari kalsium, oksalat, asid urik dan sistein iaitu kurang bahan berfungsi membantu mencegah pembentukan kristal seperti sitrat dan magnesium.

Batu karang yang terbentuk akan merosakan buah pinggang. Selalunya batu karang akan menyebabkan rasa sakit di bahagian tepi perut. Punca utama pembentukan batu karang adalah berpunca dari tabiat pemakanan dan kurang minum air seterusnya akan menjadikan air kencing pekat. Hasilnya akan menyebabkan mineral dalam air kencing termendak dan mula membentuk kristal. Dalam masa panjang, kristal itu akan bergabung dan membentuk seketul batu yang keras.Batu karang yang kecil akan masuk ke pundi kencing tanpa mengakibatkan kerosakan. Pergerakan batu karang akan menyebabkan kesakitan pada bahagian belakang atau sisi di bawah tulang rusuk. Akhirnya kesan kesakitan memuncak dapat dirasakan setelah batu itu pecah dan terhenti bergerak. Selain itu faktor-faktor lain boleh mempengaruhi perubahan air kencing adalah seperti ubat, cuaca, gaya hidup, pemakanan, keturunan dan masalah kesihatan. Ini akan memberi sumbangan kepada pembentukan batu karang.


Ramai yang takut untuk menghadapi pembedahan membuang batu karang. Kadang- kadang kita pun tidak sedar bahawa kita sebenarnya mempunyai batu karang. Supplement semulajadi shaklee merupakan pilihan tepat dalam membantu mencegah dan merawat masalah ini.

Saranan pencegahan batu karang bersama Shaklee:-

B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang Vita-C - mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid
OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang 

Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi 
Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang


Lecithin - membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang

*******************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini, saya adalah wakil pengedar sah anda. Anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

H/P: 019-3131 395 atau

Email: ummudd80@gmail.com atau
FB : Hafiza Halim  

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...