Thursday, 10 July 2014

Resepi Berbuka Di Bulan Ramadhan - Gulai Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style

Resepi Berbuka | Di Bulan Ramadhan | Gulai Ayam | Masak Lomak Cili Api |  Nogori Style | Nie adalah salah satu menu favourite suami dan anak-anak saya. Suami kalau makan gulai ni sampai hirup kuahnya sampai habis, Hi! Hi! Hi! Kita yang masak ni rasa syok sangat kan... Berbaloi-baloi rasanya memasak untuk yang tercinta...

Kalau nak try ni resepi untuk panduan semua... Selamat memasak ye.... :)

Ayam Masak Lomak Cili Api  Nogori Style 




 Bahan-Bahan :
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
Santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)

Cara Memasak :
1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
2. Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
3. Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
5. Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..

Nota:
Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

***********
Jom join GA saya ni ye :

Giveaway | Ramadhan | Shaklee | Sg. Buloh | Setiawangsa

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...