Tuesday, 8 July 2014

Resepi Berbuka Di Bulan Ramadhan - Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Resepi Berbuka | Bulan Ramadhan | Gulai Tempoyak Ikan Kembung | Dah lebih seminggu kita berpuasa kan.. Alhamdulillah!! Semoga ibadah puasa kita semua diterima oleh Allah....  Insya-Allah..

Weekend lepas kami sekeluarga telah balik ke rumah Ibu hubby di Semenyih untuk berbuka bersama. On the way ke sana tu saya nampak banyak gerai menjual durian di bahu jalan. Memang sodap makan durian ni kan tapi saya lebih gemar makan gulai tempoyak dalam puasa ni... Setuju kan? Oleh itu hari ni saya nak share 1 resepi yang berasaskan tempoyak. Pasti lazat.... Mmmmm....

Gulai Tempoyak Ikan Kembung 

Gulai | Tempoyak | Ikan Kembung | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa




Bahan-Bahan:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai 10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam

Cara Memasak:
1. Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
2. Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
3. Masukkan serbuk kunyit dan garam
4. Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.


***********
Jom join GA saya ni ye :

Giveaway | Ramadhan | Shaklee | Sg. Buloh | Setiawangsa

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...