Sunday, 10 November 2013

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen 
1. Badan Kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan & anti penuaan.
2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam diatas tanah yang tidak subur mengandungi galian yang kurang berbanding dengan buah & sayur dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.
3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan & penyediaan. Vitamin C dan Enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.
4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras & antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinngi kafein lemak, kolestrol, gula dan garam dapat mengurangkan zat makanan dalm tubuh.
5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.
6. Gaya hidup dan trend masa kini yang sibuk, menyebabkan kita lebih memilih mm nakanan segera atau diluar yang tinggi kandungan MSG (Bahan Pengawet).
7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya diluar dan malam memasak seringkas yang mungkin maka pengambilan makanan seimbang tidak dititik beratakan.Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...