Friday, 15 August 2014

Semakan Keputusan | Permohonan Kemasukan Ke Universiti | Lepasan STPM | Sessi Akademik 2014/2015 |

Semakan Keputusan | Permohonan Kemasukan Ke Universiti | Lepasan STPM | Sessi Akademik 2014/2015 | Pada hari Selasa yang lepas, 12 Ogos 2014 telah di umumkan secara rasmi keputusan permohonan bagi kemasukan ke IPTA. Saat ini pasti dikenang hingga ke akhir hayat kerana ianya menentukan hala tuju diri seorang pelajar.

Berikut adalah beberapa cara untuk pelajar menyemak status permohonan mereka.

1) SMS

Kesihatan | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


2) Web page


Bagi mereka yang berjaya diucapkan Tahniah!!. Bagi mereka yang gagal, masih ada peluang untuk membuat rayuan kerana akan pasti 2nd and 3rd in-take.

Tetapi jika semua usaha telah dibuat dan adik masih gagal tempatkan diri dimana-mana IPT yang ada, ianya bukannya penamat untuk memperolehi masa hadapan yang gemilang. Mungkin adik boleh ikut tips-tips berikut yang diperolehi dari blog shortstorydiba



1. Get A Job







Supplement | Kesihatan | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


Bila dah keluar keputusan UPU, dan anda tidak dapat apa yang diingini, tak dapat masuk universiti, jangan bersedih terlalu lama. Nak nangis boleh tapi jangan sampai 7 hati 7 malam. 2, 3 hari dah cukup. Lepas tu bangkit dan pergi la cari kerja kat memana. Kalau boleh kerja yang ada peluang untuk pergi lebih jauh. Akak cadangkan masuk la industry Food & Beverage, Hospitality dan Business. InsyaAllah boleh pergi jauh.

2. Set Target Baru

Kalau dulu target nak dapat ijazah, nak belajar sampai PHD tapi sekarang cuba letak target baru dalam hidup. Contoh: Nak jadi businessman yang berjaya. Atau nak jadi Manager Hotel ke? Kerja dulu, kumpul duit dan cuba lagi untuk masuk koleh/universiti. Peluang masih ada. Kalau minat dalam industry hospitality, ceburkan diri dalam bidang tu. Kadang kadang pengalaman lagi bagus dari teori. Kalau kita belajar kat universiti jurusan business, kita baru belajar secara teori sahaja. Tapi orang yang dah ceburkan diri dalam bidang business dapat belajar sekaligus merasai teori tu secara praktikal.


Supplement | Kesihatan | Shaklee | Sungai Buloh | Setiawangsa


3. Kumpul Duit

Last sekali, kumpul duit, jadikan modal berniaga. Seriously, kalau kita tengok orang orang yang berjaya tu, kebanyakkan dari mereka bukan ada kelulusan tinggi. Ada yang tak habis sekolah, ada yang takat SPM je, tapi kecekalan dalam diri tu yang menjadikan mereka berjaya. Lagi satu, ramai mereka yang kaya raya ni sebab ada bisnes sendiri. Kalau jadi engineer, doctor, lecturer tu gaji memang la boleh tahan. Tapi masih belum boleh untuk jadi kaya giler giler. Sebab kerja makan gaji. Kalau nak banding dengan mereka mereka yang ada company sendiri.

Kalau kita kuat semangat, mulakan hidup baru, tak masuk Universiti pun boleh berjaya. Buktikan yang adik boleh lebih berjaya dari orang orang yang kecoh sebab dapat masuk universiti tu. dan kemudian balas jasa mak ayah.

Seperti yang kita maklum sudah ramai rakyat Malaysia yang berjaya dalam perniagaan hanya dengan berniaga melalui online. Cuma yang perlu adalah keberanian menceburi sebarang bidang perniagaan dan sedikit ilmu online bagi menjalankan perniagaan dari rumah. KLIK disini untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Didoakan semoga adik-adik semua berjaya didalam apa jua bidang yang diceburi.

Wallhua'lam.. 

Anak-Anak Muslim

Baju Muslimah

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...