Bila cuaca hujan ni pasti perut pun berkeroncong.... Terjumpa resepi kuih tradisional ni yang pasti 'meletop' di dalam mulut dan perut.... Jom layan... :)
Talam Ubi Kayu
Bahan-bahan ( Satu loyang )
Bahagian bawah:
- 500g ubi kayu - diparut dan tapis airnya (biarkan airnya sekejap dan ambil bahagian putihnya yang mendap)
- 4 sb tepung ubi
- 1 cawan gula
- 1 1/4 cawan santan
- Pewarna kuning
Bahagian atas:
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sb tepung jagung
- Secubit garam
Cara-cara
- Panaskan kukusan.Sebatikan semua bahan untuk bahagian bawah.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
- Campur semua bahan bahagian atas dan sebatikan.Boleh juga diblend sebentar semua bahan tersebut hingga sebati.
- Masukkan adunan tersebut diatas bahagian pertama yang telah masak tadi.Kukus selama 20 minit.
- Buka penutup kukusan dan kukus lagi tanpa penutup kukusan selama 10 minit.Ini adalah supaya bahagian atas permukaan kuih menjadi kering dan tidak berair.
- Biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.
Rasanya tak sempat buat hari ni... Minta hubby singgah pasar malam jap lagi... Beli kuih favourite dia nie... Senang... Ha! Ha! Ha!..
Kredit To : Resepisayang
Bila tengok kuih ni, tetiba rasa nak makan kuih seri muka. Lama dah tak makan. Huaaaaaaaaaaa.
ReplyDelete